pátek 15. srpna 2008

K čemu je dobrý celoobrazovkový režim v Dokumentech Google

Před časem přibyl v Dokumentech Google režim zobrazení přes celou obrazovku (full-screen mode), který odstraní záhlaví a panel nástrojů, a Jiří Macích se v článku Full screen mód v Google Docs: je vůbec potřeba? na Lupě pozastavil nad tím, zda má tato funkce dnes ještě význam, když na počítačích převažují rozlišení od 1024x768 výše.

Na první pohled to je docela logická reakce, na druhý pohled ale zajímavě ukazuje, jak pomalu pronikají do českého prostředí některé zahraniční trendy. V souvislosti s celoobrazovkovým režimem textového editoru mne napadají hned dva.

  1. Strmě stoupající obliba miniaturních notebooků, jejichž nejznámějším zástupcem je asi Asus eee. Lidé si je pořizují nejen na cesty, ale i jako druhý domácí počítač do postele či na zahradu. Pro webové aplikace jsou ideální, na jejich 600 pixelů vysokém displeji je ale každý kousek ušetřeného místa dobrý.
  2. Na druhou stranu na velkých obrazovkách roste počet stále viditelných zlodějů pozornosti -- ICQ, e-mail, Twitter... Proto vznikají tzv. distraction free (odrušené?) editory, které vše schovají a tím umožní lépe se soustředit na psaní. Známý je např. Dark Room (Windows), WriteRoom (Mac), DarkCopy a Writer (oba webové). Nyní k nim patří i Dokumenty Google.

A co vy, využijete nějak zobrazení dokumentu přes celou obrazovku?

4 komentáře:

  1. Nerozptylující (?) editory jsem neznal. To musím vyzkoušet. Mě vždy hodně pomáhá psát na čistý papír a až následně to přepsat do počítače, ale to si poslední dobou už jen málokdy můžu dovolit. Jsem zvědav, zda tenhle styl nějak pomůže.

    OdpovědětVymazat
  2. Využiji, ačkoliv zloději pozornosti mohou působit i pozitivně -- když člověk dělá chvíli něco jiného, může se dostavit nový nápad.

    OdpovědětVymazat
  3. Používám Dark room k plné spokojenosti, pokud potřebuji psát něco delšího bez nutnosti "nahlížet" někam jinam. Osvědčilo se mi to.

    K.

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, darkroom je kral. Napisal som v nom tie najlepsie veci.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.