sobota 13. září 2008

Vytvoření obsahu a další novinky v Dokumentech Google

Do textového editoru ze sady Dokumenty Google (Google Docs) přibyla tento týden možnost generovat obsah dokumentu a několik vyhledávacích funkcí.
  • Generování obsahu. Do dokumentu členěného nadpisy a podnadpisy lze vložit automaticky vytvořený obsah příkazem Obsah (Table of contents) z menu Vložit (Insert). Při vytváření či změně nastavení obsahu lze zvolit z několika způsobů číslování. Nadpisy a podnadpisy (až 3 úrovně), které se mají do obsahu zahrnout, je třeba předem vyznačit příkazy z menu Formát.
  • Vyhledávání na webu. Vybrané slovo v textu lze přímo vyhledat na webu základním vyhledavačem nebo vyhledavačem obrázků Googlu. Slouží k tomu příkazy z menu Nástroje->Vyhledat slovo na webu.
  • Slovník, thesaurus a encyklopedie. K vybraném slovu si též můžete najít jeho definici resp. synonyma ve slovníku resp. thesauru Merriam-Webster nebo příslušné heslo v encyklopedii Brittanica. Tyto funkce jsou zatím k dispozici jen v anglické (US) verzi programu a nacházejí se v menu Tools->Look up word.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.