pátek 28. listopadu 2008

Keyboarder hledá rychleji než píšete

Na maximální rychlost hledání i nalézaní se orientuje nový vyhledavač Keyboarder a musí říci, že se mu to daří. Zásluhu na tom mají následující tři vlastnosti:

  • Výsledky hledání se zobrazují průběžně již během psaní dotazu. Nemusíte tedy mačkat Enter nebo sahat na myš. Ihned také vidíte, zda už dotaz vrací užitečné výsledky, nebo zda je ho potřeba upřesnit přidáním dalších slov.
  • Keyboarder používá hned čtyři vyhledavače Googlu -- základní fulltext, hledání v obrázcích, hledání v blozích a YouTube. K nim ještě přidává výňatek z Wikipedie a vše zobrazuje v přehledném rozvržení.
  • Po nalezených odkazech se lze ďábelsky rychle pohybovat kurzorovými klávesami (šipkami), klávesou Enter se otevře vybraný odkaz. To se mi líbí zejména na malém notebooku bez myši.

Keyboarder však má i zjevné či skrytější nevýhody:

  • Dotaz se nezapisuje do URL, takže na výsledky hledání nejde odkazovat. Ze stejného důvodu nejde hledání vyvolat z vyhledávacího či adresního řádku prohlížeče. To v důsledku hledání zpomaluje.
  • Za projektem stojí malý německo-turecko-ruský tým (Julius Eckert, Udschal Imanov, Vugar Akhundov) bez zázemí větší firmy. Je tedy pravděpodobné, že s rostoucím zájmem uživatelů přestane výkon vyhledavače stačit.
  • Výsledky se přebírají z globálního (amerického) Googlu a pro hledání českých stránek se tedy Keyboarder hodí méně.

(via Lifehacker)

3 komentáře:

  1. povedal by som ze vykonnostne limity su dane google api

    OdpovědětVymazat
  2. A vzhledem k tomu, že se dotaz neobjeví v URL, tak nejde měřit, přes který dotaz z tohohle vyhledavače uživatelé dorazili.

    OdpovědětVymazat
  3. No vesnickej internet jede tak dobře, že si klidně počkám i vteřinu... navíc nejde hledat lokální info (automatický ipřednostnění CZ stránek), takže obrovský mínus... (I když mám nastavený na googlu CZ vyhledávání a jsem přihlášenej..)

    Navíc zvyk je železná košile... Takže google

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.