středa 3. prosince 2008

Funkce ImportRange v Tabulkách Google

V tabulkovém editoru kancelářské sady Dokumenty Google přibyla v srpnu 2008 funkce ImportRange, kterou lze do aktuální tabulky načíst jednu či více buněk z tabulky jiné. Podmínkou je, aby zdrojová tabulka, ze které chcete data čerpat, byla veřejně přístupná (published).

Funkce ImportRange má jen dva parametry:

  1. Klíč zdrojové tabulky. Jedná se o parametr key z veřejného URL zdrojové tabulky (lze zkopírovat i z URL tabulky otevřené v editoru Google Docs).
  2. Rozsah importovaných buněk zdrojové tabulky -- např.: A3 (jedna buňka), A1:A10 (sloupec deseti buněk) nebo A1:B10 (oblast celkem 20 buněk). Může se jednat i o jméno pojmenované oblasti.

Příklad použití funkce ImportRange vidíte v této tabulce.

Do buňky A4 se importuje tabulka měnových kurzů (viz článek Aktuální kurzy měn v tabulce Dokumentů Google) vzorečkem:

=ImportRange("px1tjSnXeVttOoZQR7mH3eA"; "Kurzy")

Příklad ukazuje též použití další užitečné funkce VLookUp, která slouží k výběru jedné hodnoty z alespoň dvojsloupcové tabulky podle hodnoty v prvním sloupci. Funkce je v buňce B1 zapsána takto:

=VLOOKUP(A1; A4:C31; 3; 0)

První parametr (A1) určuje hodnotu, podle které se hledá v prvním sloupci (zde řetězec "EUR"). Druhý parametr určuje tabulku, ve které funkce hledá (zde se jedná o tabulku importovanou funkcí ImportRange). Třetí parametr určuje sloupec, ze kterého se přenese nalezená hodnota. Pokud tedy do buňky A1 vložíte zkratku měny, v buňce B1 se objeví její aktuální kurz.

1 komentář:

  1. U nových tabulek to bohužel nefunguje. Jaký je key fakt netuším, zkoušel jsem kde co :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.