čtvrtek 8. ledna 2009

Snadné formátování dokumentů Google pomocí CSS

Z Wordu jsem byl zvyklý formátovat text výhradně styly. Výhody jsou zřejmé - písmo, odsazení apod. je v celém dokumentu jednotné a snadno jde naráz změnit formátování všech prvků určitého typu, třeba nadpisů druhé úrovně.

Dokumenty Google již nějakou dobu umožňují formátovat text přímou editací kaskádových stylů (CSS), což ale pro uživatele, kteří CSS neznají, není moc použitelné. Proto jsem připravil vzorový stylový předpis, se kterým základní formátování zvládnete i v případě, že o CSS nic netušíte.

Ostatně, hned si to můžete vyzkoušet, a pokud se vám něco nebude dařit, napište do komentářů a já se vám pokusím poradit.

Nejprve si zkopírujte tento stylový předpis do schránky (kliknout kamkoli dovnitř, Ctrl+A, Ctrl+C):

Nyní si otevřete některý ze svých dokumentů, v horním menu klikněte na Upravit (Edit) a poté na Upravit CSS (Edit CSS). Otevře se vám okno nadepsané Úprava CSS (CSS Edit). Do něj zkopírovaný stylopis vložte (Ctrl+V), smažte poslední řádek ("Edit this page...") a potvrďte tlačítkem OK. Formátování vašeho dokumentu se pravděpodobně trochu změní.

Nyní ho můžete zkusit změnit ještě víc. Znovu si otevřete okno CSS a v komentářích, které jsou ohraničeny /* tímto způsobem */, si najděte prvek textu a vlastnost, kterou chcete upravit. Může to být třeba font nadpisů druhé úrovně. Nyní je tam Arial, zkuste ho tedy přepsat třeba na Verdana. Jakmile okno zavřete tlačítkem OK, font všech nadpisů druhé úrovně (pokud je tak máte v textu vyznačeny) se změní.

Pár důležitých poznámek:

  • Měňte jen to, co je ve vzorovém stylopisu výše vyznačeno zeleně.
  • Velikost odsazení a velikost písma nadpisů doporučuji nastavovat v jednotkách em. 1em odpovídá (přibližně) výšce řádku příslušného textu. Jedenapůlnásobek výšky řádku se tedy zapíše jako 1.5em.
  • RGB kódy barev můžete získat ze skvělého míchátka barev od Petra Staníčka.

Znalci CSS mi prominou neefektivitu kódu a nepřesnosti ve výkladu. Srozumitelnost pro laiky má přednost.

2 komentáře:

  1. Zdravim a nevis jak nastavit jednotny styl pro vsechny dokumenty vytvorene pomoci google apps enginu pro vsechny uzivatele domeny :-)

    A hned dalsi jak zaridit to, aby veskere dokumenty byly viditelne v prostredi i dalsim uzivatelum? Ted musim kazdy nove vytvoreny dokument rucne sharovat s celou skupinou a jim prijdou maily s pozvankou. Chtel bych ho proste vytvorit a uzivatle e by ho normalne videli, coz se mi teda zatim nepovedlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Ady, nastavit jeden styl pro všechny vytvořené dokumenty nejde (pokud vím). Lze si ale vytvořit jeden či více vzorových dokumentů jako šablonu a nové dokumenty pak vytvářet jako kopii šablony.

    Automatické sdílení asi také není možné. To by byla dost nebezpečná funkce a navíc by se tak sdílely i rozepsané, dosud nedokončené dokumenty, což by bylo asi matoucí. O tom, že si můžete označit víc dokumentů (třeba i všechny) a ty pak nasdílet najednou, asi víte. E-maily s pozvánkou při sdílení posílat nemusíte, tento krok lze přeskočit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas věnovaný článku a za váš komentář. Všechny věcné připomínky, doplnění či otázky k danému článku rád zveřejním. Osobní vzkazy autorovi nebo jiné příspěvky bez informační hodnoty pro ostatní čtenáře budou z komentářů odstraněny, uvítám je však na adrese marek@sovavsiti.cz.